Teamchallenge ‘van eiland naar wij-land’

Teamchallenge ‘van eiland naar wij-land’

Op 7 januari 2019 is onze 7-weekse #teamchallenge begonnen! Gedurende de challenge kun je nog aanhaken via ons event op Facebook of via onze Linkedinpagina’s. Na afloop kun je hieronder op ieder gewenst moment teruglezen wat je gemist hebt. Want wie wil dat nou niet, een team dat eigen verantwoordelijkheid neemt, elkaar aanspreekt, effectief samenwerkt en het ook leuk heeft met elkaar!  Ga jij het uitproberen?

Als je nou denkt: ‘onbegonnen werk’ of ‘ik heb het al zo druk’ of ‘kan ik dat wel’… bel ons eens voor een oriënterend gesprek. Onze specialiteit is om jou en je team te voorzien van de benodigde teamcompetenties zodat je eindelijk echt met elkaar aan de slag kunt. We halen inefficiënte patronen boven tafel. Zo maken jullie de omslag: je leert samen groeien naar teamvolwassenheid: uit de moeite naar een veilige werksfeer. Er komt weer ruimte voor gezamenlijke focus, doelen en waarden (en jij kunt eindelijk stoppen met oplossen…).

Wil je weten in welke teamontwikkelingsfase jouw team zit? Doe onze quickscan!


WEEK 1: SCHOUDERAPEN

Herken je dat? Dat het soms net lijkt of jij alle apen op je schouder hebt? Dat de verantwoordelijkheid voor het behalen van gezamenlijke doelen alleen bij jou lijkt te liggen? Nou, je bent niet de enige: het gros van de teamleiders die wij spreken worstelt er regelmatig mee.

Dus, de grote vraag is: hoe slinger je die apen het team in, op de plekken waar ze horen? Om je eigen verantwoordelijkheid te kunnen nemen als teamlid moeten de gezamenlijke teamdoelen eerst vastgesteld worden. Wat we vaak tegenkomen in onze teamcoachpraktijk is dat voor de teamleider de doelen prima helder zijn, maar hoe helder en plausibel zijn deze doelen eigenlijk voor de andere teamleden? Zorg daar dus eerst voor.

En als je toch bezig bent: heb je met elkaar al eens goed gesproken over HOE je met elkaar wilt SAMENWERKEN om deze doelen te behalen? Dit zijn jullie #samenwerkingsdoelen: onmisbaar voor duidelijkheid onderling, zodat je elkaar ook kunt aanspreken op helpend teamgedrag.

Gedoe? Kost tijd? Probeer het deze week eens, en stel de vraag: ‘Wat vinden we belangrijk in HOE we met elkaar werken aan onze doelen?’ Verzamel de input en kom minimaal tot een gezamenlijke top 3 die je ergens ophangt. Je zult zien dat het werkt als een trein. Succes!


WEEK 2: WEGDUIKERS

Even een klusje oppakken, wat is daar nou zo moeilijk aan? Als je iets extra’s vraagt van je team zijn er altijd een paar mensen die net even een kop koffie gingen halen. Of verdwijnen er een paar hoofden achter de computer. Waarom? Vraag je je als teamleider af of je mensen misschien overvraagt? Is het dat je niet op je mensen kunt bouwen? Hmmm… nee. Dus waar komt dan die moeite vandaan? 

Onze ervaring? Teams die in een soort overlevingsstand bivakkeren zijn niet altijd teams met een (te) hoge werkdruk. Als mensen hebben we – voordat we ons kunnen committeren aan gezamenlijke doelen – allereerst behoefte aan veiligheid, connectie en erkenning. Als dat er onvoldoende is, kruipen we in onze schulp, wat zich uit in ‘wegduikgedrag’.

Hoe zorg jij voor veiligheid, verbinding en erkenning in je team? En welk gedrag laten de overlevers zien?

We zijn heel benieuwd hoe jouw teamweek was: hoe zit het eigenlijk met het gevoel van veiligheid, verbinding en erkenning in de groep? En wat is/was er nodig om dat gevoel te kunnen vergroten? Wat is het effect op het gedrag van mensen?

En wist je, dat een team iedere keer dat er iets verandert opnieuw in de zoekfase terugvalt? Nieuwe collega’s, andere koers, andere manager… Voordeel: als je teamleden én jijzelf de juiste teamcompetenties kunnen inzetten op het juiste moment, rol je sneller (en goed voorbereid) door naar de volgende ontwikkelingsfase!


WEEK 3: KOOS BESLUITELOOS

Dus. Dan heb je die vergadering. Moet er een beslissing worden genomen, wordt er weer naar jou gekeken. Word jij daar soms ook wel eens moe van? Je wilt zo graag dat het team nou eens zelf die beslissingen neemt. Je geeft ze hiervoor ook alle ruimte en vrijheid, maar het heeft niet het gewenste effect. Herken je dit?

Het gaat natuurlijk om de vraag: wat heeft het team nodig om wél die beslissingen zelf te gaan nemen?
Heb jij die vraag wel eens aan je team gesteld? Je zult verbaasd zijn hoe helder mensen dit kunnen verwoorden.
Zet ‘m op!

P.S.: wel open staan voor alle antwoorden he 😉
#koosbesluiteloos #besluiten #verschilspecialisten #teamcoaching


WEEK 4: IT WASN’T ME

‘Oh sorry, was dat vandaag? Ik had toch echt een andere datum in mijn hoofd, en trouwens, zou IK dat regelen?’
Worden in jouw team – ondanks hartstikke SMART afspraken – wel eens deadlines overschreden? Hoofdschuddend vertellen teamleiders ons welke excuses ze te horen krijgen: het ligt altijd aan iets of iemand anders, maar: it wasn’t me! Als iedereen een ander beeld heeft van wat er afgesproken is, kom je niet vooruit met je team.

De vraag van de week is: IS AFSPRAAK IN ONS TEAM OOK ECHT AFSPRAAK? En: wat verstaan we daar dan met elkaar onder?

Inkoppertje? Gooi ‘m er deze week eens in: de verschillende interpretaties van ‘Wat is een afspraak en hoe gaan we daarmee om?’ zullen jou en je team verbazen.

#itwasntme #afpraakisafspraak #verschilspecialisten #teamcoaching


WEEK 5: BRANDWEERMAN SAM

Begin jij inmiddels ook vuurvaste handen te krijgen van het blussen van brandjes in je team? Terwijl je eigenlijk bezig wilt zijn met het behalen van de doelen en de visie van je afdeling? Van die brandjes die eigenlijk nergens over gaan (vind jij), maar die er keer op keer zijn? Je hebt er al water op gegooid, op allerlei manieren geprobeerd het de kop in te drukken, maar elke keer laait het vuur weer op. Dit is zo herkenbaar in teams en ook van onze eigen tijd als managers. Onze tip? Maak er maar eens één GROOT VUUR van EN DOOF HET GEZAMENLIJK. Durf jij het aan?


WEEK 6: ONT-LUISTERAARS

Poeh, best vermoeiend zo’n vergadering waarin er van alles gezegd wordt, behalve datgene waarvan jij denkt: en hier moet het nou juist over gaan. En als je het gesprek dan die kant op probeert te sturen, wordt het vaak dodelijk stil, of wordt er snel een beer op de weg gelegd. De grote vraag hier: als je heel eerlijk bent, spreken jouw teamleden zich oprecht uit naar elkaar, en wordt er dan ook echt geluisterd? OPEN naar elkaar LUISTEREN, HET LIJKT VAAK ZO SIMPEL, maar hier gaat het toch echt vaak mis.

Tip: let deze week eens bewust op luister-issues. Kijk dan eens hoe vaak jij ‘luisterissues’ hebt geturfd…

a: < 5 keer
b: 5 – 10 keer
c: ik ben gestopt met turven. (bel ons, wij zijn hiervan)

#ontluisteraars #oprecht #uitspreken #luisteren #verschilspecialisten #teamcoaching